top of page

Biografie

Jan-Willem Schaafsma studeerde aan het Koninklijk Conservatorium en behaalde zijn masterdiploma aan de Dutch National Opera Academy.

Na zijn master zong hij o.a. Lysander in A Midsummer Night’s Dream (Britten), Belmonte in Die Entführung aus dem Serail (Mozart) en Lenski (Jevgeni Onegin, Tschaikovsky). Hij zong solo’s bij de NPS-zaterdagmatinee, De Nationale Opera, Opera Zuid en de Nederlandse Reisopera (titelrol in Bernstein’s Candide). Ook speelde hij rollen in producties van Barok Opera Amsterdam en Opera2Day.

    In 2021 was hij te zien bij het Orkest van de Achttiende Eeuw in Zauberflöte/Die Schauspieldirektorin en bij De Nationale Opera in Een lied voor de maan, een opera die najaar 2024 in reprise gaat.

   Zijn concertrepertoire strekt zich uit van Monteverdi tot Berio, hij heeft daarin met de grote orkesten van Nederland gewerkt. Hij zong o.a. de aria’s in de allereerste Matthäus Passion die Reinbert de Leeuw ooit dirigeerde.

   Jan-Willem zong met orkesten als het Concertgebouworkest, Noord Nederlands Orkest, Orkest van de Achttiende Eeuw, Nederlands Philharmonisch Orkest, philharmonie zuid nederland en De Nederlandse Bachvereniging. Hij werkte onder dirigenten als Ed Spanjaard, Edo de Waart, Ivor Bolton, Cristian Macelaru, Reinbert de Leeuw, Shunske Sato en Kenneth Montgomery.

Portret.jpg

Download

bottom of page